[...] składników jest ekstrakt z owocu borówki czarnej. Jest to bogactwo takich witamin, jak A, B1, B2, PP i C. Zawiera także sporo flawonidów, fitoestrogenów, pektyn oraz kwas foliowy i błonnik. Dzięki przeciwutleniaczom opóźnia procesy starzenia się komórek, co też wpływa na prawidłowe funkcjonowanie oczu. Suplement LuteinAll Max to [...]
[...] Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych zawartych w pomidorze sprawia, że powinniśmy spożywać go, gdy chcemy dbać [...]
[...] pokarmowego, takich jak zaparcia czy bóle brzucha. IRON SR dostarcza aż 40 mg żelaza, a jego przyswajanie dodatkowo poprawia 40 mg witaminy C, 1,4 mg witaminy B6, 400 µg kwasu foliowego i 2,5 µg witaminy B12. Preparat ten może poprawić stan odżywienia nawet u osób ekstremalnie obciążonych wysiłkiem fizycznym, ze słabą dietą lub kiepskim [...]
[...] B12 (100 mikrogramów w USA i 1000 mikrogramów w Polsce). W USA tylko przy „skomplikowanych, problematycznych niedoborach B12” zaleca się 1000 mikrogramów B12 dziennie + kwas foliowy (15 mg dożylnie lub domięśniowo), następnie 1000 mikrogramów B12 dziennie + 5 mg doustnie kwasu foliowego przez 7 dni (ale trzeba się naszukać, nie są to [...]
[...] jest jednym z głównych czynników ryzyka kancerogenezy, niemniej ogromne znacznie odgrywa również skład diety (ilość makro- i mikroskładników, witamin i minerałów, rodzajów kwasów tłuszczowych, ilość błonnika itd.). W szczególności wydaje się, że niskie spożycie owoców i warzyw może podwajać ryzyko raka płuc i przewodu pokarmowego. Badania [...]
[...] jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza ) wysoko przyswajalną i dobrze tolerowaną postać żelaza.
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskała na popularności ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i ułatwiające utratę wagi. Jest to dieta wysokotłuszczowa, która ogranicza spożycie węglowodanów do minimum, zwykle poniżej 50 gramów dziennie i jak każda inna dieta przy ujemnym bilansie energetycznym stymuluje organizm do [...]
[...] w magnez, który zmniejsza stres oraz bóle głowy, w potas, który współdziała razem z wcześniej wymienionym magnezem, zapobiega przed nadciśnieniem. Dodatkowo szpinak zawiera kwas foliowy, który jest wskazany dla kobiet starających się o dziecko oraz dla tych, które są w ciąży w pierwszym trymestrze. Pod względem dietetycznym jest idealnym [...]
Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
Regularnie trenujesz i dbasz o dietę? Zależy Ci na dobrej formie i zdrowiu? Jeśli tak, to Vitamin Pack z ALLNUTRITION jest właśnie dla Ciebie! Suplementacja jest jedynie dodatkiem do diety, więc i tak musisz dbać o to, co masz na talerzu. Być może nie masz do tego motywacji, siły. Może myślisz, że nie ma sensu dbać o dietę? Brak motywacji może [...]
[...] centrum dowodzenia kondycji zdrowotnej. Rola mikrobiomu jelitowego Bakterie żyjące w jelitach tworzą mikrobiom jelitowy, który potrafi m.in. wytwarzać takie witaminy, jak kwas foliowy, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas pantotenowy czy też witamina K, która jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi. Naukowcy uważają również, że dobry stan [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
[...] ma łagodny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, mięsa czy zapiekanek. Rośliny strączkowe są również bogate w witaminy i minerały takie jak witamina C, kwas foliowy i magnez, których potrzebuje nasz organizm. Spożywaj orzechy i nasiona Orzechy i nasiona to proste i wygodne rozwiązanie, by dodać więcej protein do naszego [...]
Awokado to popularny owoc, który dostarcza wielu wrażeń smakowych i cennych składników odżywczych, między innymi witaminę E, potas, cynk czy kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem dobrego tłuszczu, a włączenie awokado do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i śmiało można je zaliczyć do produktów superfoods. Niższy poziom cholesterolu [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Pomimo tego, że nasza wątroba może wytwarzać niewielkie ilości choliny, to jej znaczną część koniecznie musimy dostarczyć z diety. Cholina nie jest rozpuszczalna w wodzie, nie należy do grupy witamin ani minerałów, jednak często jest umieszczana wraz z kompleksem [...]